Superfoods – lista produktów z kategorii zdrowa żywność

Superfoods to inaczej super żywność, w której znajduje się wiele cennych witamin oraz związków mineralnych. Wprowadzenie produktów z listy superfoods do codziennej diety pomoże zachować na dłużej młody oraz zdrowy wygląd, a także przeciwdziałać będzie przedwczesnemu starzeniu się skóry. Do tego ochroni przed uszkodzeniami komórek, a także zabezpieczy przed chorobami. Poniżej znajdziesz listę superfoods. Wybierz z nich te najlepsze dla siebie!

Superfoods — lista produktów z kategorii zdrowa żywność

Super żywność to w skrócie produkty naturalnego pochodzenia bogate w cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Dieta bogata w takie produkty wpływa korzystanie na stan naszego zdrowia, chroniąc organizm przed różnego rodzaju chorobami. Poprawia również samopoczucie oraz wygląd skóry.

Witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe znajdujące się w superfoods wpływają korzystnie na układ pokarmowy, nerwowy, krwionośny oraz odpornościowy. Warto je spożywać, ponieważ w skuteczny sposób ochraniają organizm przed różnego rodzaju czynnikami zewnętrznymi, na których działanie jesteśmy narażeni.

Poniżej znajdziesz listę 50 superfoods, które zebrane zostały na podstawie danych naukowych. Znalazły się na niej najbardziej wartościowe produkty, zawierające duże ilości witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Oto one:

  1. Awokado.
  2. Kiełki brokułu.
  3. Truskawki.
  4. Migdały.
  5. Orzechy brazylijskie.
  6. Orzechy włoskie.
  7. Orzechy pecan.
  8. Pistacje.
  9. Jeżyny.
  10. Borówki.
  11. Czarna jagoda.
  12. Śliwka.
  13. Czarna porzeczka.
  14. Dziki łosoś.
  15. Sardynki.
  16. Lukrecja.
  17. Nasiona Chia.
  18. Jagody Goi.
  19. Jarmuż.
  20. Spirulina.
  21. Siemię lniane.
  22. Andyjski korzeń.
  23. Zielona herbata.
  24. Olej kokosowy.
  25. Kapusta kiszona.
  26. Czosnek.
  27. Brokuły.
  28. Miód i/lub pyłek pszczeli.
  29. Kasza jaglana.
  30. Żurawina.
  31. Karczochy.
  32. Czerwona fasola.
  33. Soczewica.
  34. Quinoa, czyli komosa ryzowa.
  35. Algi morskie.
  36. Trawa jęczmienna.
  37. Trawa pszeniczna.
  38. Aloes.
  39. Orzechy kakaowca.
  40. Orzechy kokosowe.
  41. Pomidory.
  42. Dynia.
  43. Słodkie ziemniaki.
  44. Jabłka.
  45. Ananas.
  46. Banany.
  47. Echinacea.
  48. Gruszki.
  49. Oliwa z oliwek.
  50. Winogron.