Projektowanie kuchni to spore wyzwanie, zwłaszcza dla osób, które po raz pierwszy zamawiają meble na wymiar. Samo zebranie inspiracji kuchni, które nam się podobają oraz ustalenie, jak mają wyglądać meble, nie wystarczy, aby uzyskać estetyczną i funkcjonalną kuchnię. Oprócz tego warto także dowiedzieć się, na co zwracać szczególną uwagę i z jakich rozwiązań skorzystać, aby z nowych mebli korzystało się przyjemnie i komfortowo. Specjalnie z myślą o osobach, które wybierają się na pierwsze spotkanie ze stolarzem, przygotowaliśmy omówienie najważniejszych kwestii!
Jaką pracownię stolarską wybrać?
Kuchnie na wymiar powstają w kilku etapach. Pierwszym z nich jest pomiar pomieszczenia, który stanowi wstęp do etapu numer dwa, czyli projektu. Takie wyniki pomiarów możemy przekazać pracowni, by na tej podstawie zbudować propozycje zabudowy. Naszym zadaniem będzie więc wybranie pracowni stolarskiej, która przeprowadzi nas przez wszystkie etapy produkcji mebli na wymiar, posłuży radą, a także zaprezentuje, jak będzie wyglądała nasza kuchnia, zanim meble zostaną dostarczone i zamontowane w domu.
Poszukując zakładu stolarskiego, któremu powierzymy wykonanie kuchni, warto sprawdzić, czy posiada on doświadczenie i może pochwailić się realizacjami. Pewnym argumentem na tak będą specjaliści, zajmujący się doradztwem w aspektach ergonomii i zaplanowania przestrzeni. Ich zadaniem, po zapoznaniu się z naszymi oczekiwaniami, będzie wykonanie projektu zabudowy kuchennej oraz przygotowanie wizualizacji.
To właśnie dzięki nim zyskamy możliwość zobaczenia, jak nasza kuchnia będzie wyglądała po montażu, a w razie potrzeby także wprowadzenia zmian i modyfikacji do projektu, zanim meble trafią do produkcji. Zadaniem projektanta będzie natomiast zaproponowanie sprawdzonych, funkcjonalnych rozwiązań oraz zaprojektowanie kuchni w sposób zgodny z zasadami ergonomii. Dopiero po ustaleniu szczegółów realizacji — dokonywane są ostateczne wymiary, które są niezbędne, by meble pasowały idealnie do pomieszczenia.
Tajemniczy trójkąt roboczy, czyli ergonomia przestrzeni kuchennej
Kuchnia to miejsce, w którym przechowujemy produkty żywnościowe, sprzęt AGD i akcesoria, a także przygotowujemy posiłki. Kuchnia na wymiar pozwala na dostosowanie liczby szafek kuchennych, ich wysokości i rozmieszczenia do wielkości pomieszczenia, a także dopasowania mebli do uwarunkowań fizycznych ich użytkowników. Istnieje jedna, kluczowa zasada organizacji kuchennej przestrzeni, która opiera się na tzw. trójkącie roboczym.
Trójkąt roboczy to nic innego, jak odpowiednie rozmieszczenie poszczególnych stref kuchennych, z uwzględnieniem funkcjonalnej odległości pomiędzy nimi. W kuchni mamy do czynienia z trzema podstawowymi strefami – mokrą (w obrębie zlewu i zmywarki, gdzie myjemy produkty spożywcze i naczynia), gotowania (w obrębie płyty grzewczej i piekarnika, przeznaczonej do gotowania) oraz zapasów (składa się na nią lodówka i szafki przeznaczone na produkty spożywcze).
W prawidłowo urządzonej kuchni wierzchołki poszczególnych stref tworzą trójkąt. Odległość między zlewozmywakiem a płytą grzewczą powinna natomiast mieścić się w przedziale od 120 do 210 cm, między płytą grzewczą a lodówką 120-270 cm, a między lodówką i zlewozmywakiem 120-210 cm. Taki układ kuchni sprawia, że korzystanie z jej zasobów i funkcjonalności będzie wygodne i intuicyjne.
Wykończenie frontów kuchennych a ich i pielęgnacja
Fronty kuchenne to jedne z najważniejszych elementów składających się na meble kuchenne na wymiar. To je widzimy od razu po wejściu do kuchni i to one w największej mierze decydują o tym, w jakim stylu utrzymane jest nasze wnętrze. Kuchnie na wymiar są wyposażone w wysokiej jakości fronty, których praca jest sterowana za pomocą markowych systemów – zawiasów, spowalniaczy, systemów tip-on, mechanizmów szuflad i wielu innych rozwiązań. Warto więc już na etapie projektowania kuchni zastanowić się, z których dostępnych na rynku systemów skorzystamy oraz sprawdzić, czy ich obsługa jest dla nas wygodna.
Oprócz tego musimy wybrać także kolor i wykończenie frontów. Decydując się na ciemne, matowe fronty, musimy liczyć się z koniecznością ich regularnego, zwykle codziennego czyszczenia – na takich powierzchniach bardzo widoczne są bowiem ślady palców i kurz, co warto mieć na uwadze, zwłaszcza jeśli mamy małe dzieci. Fronty w połysku także będziemy musieli czyścić często i to właściwie bez względu na ich kolor. Jeśli natomiast zależy nam na jak najrzadszym myciu frontów kuchennych, postawmy na jasne kolory i matowe wykończenie. Świetnym wyborem będą także fronty stylizowane na naturalne drewno – zabrudzenia będą na nich dużo mniej widoczne niż na frontach w jednolitej kolorystyce.
Partnerem artykułu jest: