Kiedy najlepiej pić soki z kiszonych warzyw?

Kiszenie najczęściej kojarzymy z naturalną metodą konserwacji żywności. Dzięki temu procesowi możemy przygotować przetwory na zimę, kiedy owoców i warzyw jest niewiele, a nie raz są przy tym dość kosztowne. Jednak kiszenie daje nam coś znacznie więcej – pozwoli pozyskać cenne właściwości odżywcze z produktów, które temu procesowi są poddane.

Kiszenie nie jest skomplikowane i jeśli chcemy, możemy je robić samodzielnie w domu. Wystarczy woda, sól i przyprawy. Podczas tego procesów zamienia się znajdujące w produktach cukry na kwas mlekowy. Dzięki temu są mniej kaloryczne i dobrze zabezpieczone przed zepsuciem.

Do kiszenia nie tylko ogórki i kapusta?

Kiedy myślimy o produktach kiszonych, to najczęściej mamy na myśli ogórki bądź kapustę kiszoną. Jednak nadaje się do tego znacznie więcej produktów. Warto o tym pamiętać zwłaszcza latem, gdy świeże warzywa są dojrzałe, smaczne i stosunkowo tanie. Dzięki temu możemy przygotować różne kiszonki. Po co możemy sięgnąć? Do kiszenia nadają się buraki, marchewka, kalafior, cebula, czosnek, papryka, rzodkiewka, a nawet pomidor. Sprawdzą się też niektóre owoce jak śliwki albo gruszki.

Jakie wartości odżywcze mają soki kiszone?

Soki z kiszonych warzyw stanowią bogactwo cennych dla zdrowia składników. Znajduje się w nich mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, a także witaminy A, E i K. Do tego są sole mineralne jak magnes, fosfor, potas i wapń. Są też źródłem błonnika i probiotyków wpływających na odporność i perystaltykę jelit. Jak widać, śmiało możemy je zaliczyć do grupy superfood i wcale nie musimy dużo płacić.

Kiedy warto pić soki z kiszonych warzyw?

Patrząc na to, jak wiele cennych składników zawierają soki kiszone, nietrudno dojść do wniosku, że powinniśmy po nie sięgać regularnie. Możemy pić je w zasadzie nawet codziennie. Są jednak sytuacje, kiedy szczególnie należałoby się nimi zainteresować. Po sok z ogórków kiszonych warto sięgnąć, jeśli dopadają nas bóle głowy, zwłaszcza migrenowe. Sok z buraków pomaga obniżyć ciśnienie, ukoi nerwy i podniesie poziom żelaza.

Kiedy zbliża się jesień, a tym samym sezon grypowy, to musimy popracować nad odpornością, a wtedy pomocny będzie sok z kiszonej kapusty. Poza tym, że jest źródłem witamin, to zmniejsza szkodliwe działanie alkoholu, więc pomoże na przykład po sylwestrze. Mało tego kapusta jest zalecana przy chorobach stawów, płuc, wątroby i piersi.

Soki z kiszonych warzyw kupisz na stronie: https://naszatlocznia.pl/k/zakwasy/

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Chociaż proces kiszenia nie jest bardzo trudny, to jednak czas i miejsce na naczynia z kiszonkami trzeba mieć. Z tego względu wiele osób decyduje się na kupno kiszonek gotowych. I nie jest to złe rozwiązanie, ale tylko pod warunkiem, że sok ma dobry skład. Oznacza to, że nie tylko nie może być w nim konserwantów i barwników, ale powinien być to sok przecierany, a nie z koncentratu. Nie kupujmy też opakowań, na których znajduje się informacja, że sok powstał z kwaszonych warzyw. Taka informacja wskazuje na to, że podczas produkcji wykorzystywano kwas octowy.

Tagged with: