Dla wielu z nas troska o środowisko to istotna sprawa. Chcemy swoimi działaniami przyczyniać się do redukcji odpadów, dlatego coraz częściej wybieramy produkty wielokrotnego użytku, które są również praktyczne. Trzeba tutaj powiedzieć, że pakowanie żywności w folię spożywczą lub torebki plastikowe generuje sporo zanieczyszczeń i właśnie dlatego warto się zastanowić nad wygodną alternatywą. Odpowiadamy dzisiaj, dlaczego tak zwane woskowijki mogą być ekologicznym i zdrowym zamiennikiem plastiku.
Woskowijka – co to takiego?
Dla wielu osób słowo woskowijka może brzmieć obco i nieco zaskakująco. Dopiero niedawno produkty te pojawiły się w naszym kraju, jednak na zachodzie znane są już długo i cieszą się tam rosnącą popularnością. Te ekologiczne opakowania do żywności skutecznie zastępują jednorazowe woreczki na kanapki, a ciepła woda wystarczy, aby dobrze je umyć i użyć kolejnym razem.
To prawdziwe zero waste, które przypadnie do gustu osobom często przygotowującym sobie jedzenie w domu, aby zabrać je do pracy lub do szkoły. Woskowijki, których używamy wielokrotnie są biodegradowalne, co oznacza, że proces ich rozkładu jest bezpieczny dla środowiska. Wybór tych produktów jest naprawdę spory, dlatego jeśli nie masz doświadczenia, może być Ci trudno wybrać najlepszą opcję dla siebie.
Produkt naturalny o właściwościach antybaktryjnych
Z czego powstają woskowijki? To fragment wysokiej jakości bawełny, która jest nasączona mieszanką naturalnych składników. Dzięki temu opakowanie nabiera odpowiedniej struktury. Do tych naturalnych składników należy wosk pszczeli, żywica drzewna i olejek jojoba.
Dostępny jest także wosk roślinny lub sojowy jeżeli bardziej interesuje Cię wersja wegańska.
Wykorzystanie wosku pszczelego jest celowe, ponieważ cechuje się on właściwościami antybakteryjnymi i antyseptycznym. Właśnie to sprawia, że produkty mogą dłużej zachować świeżość. Kto by pomyślał więc, że opakowanie może być naturalnym konserwantem dla żywności!
Zastosowanie tych naturalnych surowców sprawia, że do jedzenia nie przedostają się żadne szkodliwe substancje.
W mniejsze woskowijki można zawinąć garść orzechów, kawałki warzyw, owoców czy samodzielnie zrobiony batonik. Jeżeli wybierzesz średniej wielkości woskowijkę, możesz zapakować w nią sery, wędliny czy kanapki. To więc optymalny wybór na drugie śniadanie w pracy.
Duże opakowania z kolei sprawdzą się na większe warzywa, ciasta, chleb, czy bułki. Wiele osób również przykrywa nimi talerz, miskę lub garnek z jedzeniem. Garnek jednak nie może być gorący. Część osób przekonało się, że największe opakowania woskowe można wykorzystywać nawet jako maty do wałkowania ciasta.
Trzeba jednak powiedzieć, że woskowijek lepiej nie łączyć z surowym mięsem i rybami, ponieważ, aby pozbyć się później bakterii, należałoby użyć gorącej wody, a wtedy woskowijka straciłaby swoje właściwości.
Mycie woskowijkek i przechowywanie
Kiedy po raz pierwszy otworzysz woskowijkę, może Cię zaskoczyć to, że jest dosyć sztywna. Ciepło dłoni i lekkie dociskanie sprawia jednak, że zyskuje ona odpowiedni kształt.
Żywność, którą chcesz zabrać ze sobą do pracy, może długo być świeża. Nawet awokado, które znamy z tego, że szybko ciemnieje po rozkrojeniu, w woskowijce długo zachowa swoją świeżość.
Warto też wspomnieć, że podczas pierwszego użytkowania może być wyczuwalny lekki zapach wosku pszczelego, ale wraz z upływem czasu zapach ten znika. Jak dbać o woskowijki, by długo były w dobrej kondycji?
Odpowiednia pielęgnacja sprawi, że woskowijka może nawet rok spełniać swoje wartości użytkowe. Jeśli jednak będziesz jej używać codziennie, żywotność opakowania nieco się skraca. Istotne jest, aby dokładnie myć opakowanie po każdym użyciu. Do lekko ciepłej wody można dodać nieco delikatnego detergentu. Przy drobnych zabrudzeniach najlepiej przetrzeć opakowanie wilgotną ściereczką. Pamiętajmy, że przechowywanie tych opakowań wpływa na ich żywotność, dlatego nie należy narażać ich na zbyt wysoką temperaturę i suszyć na grzejnikach czy myć w zmywarce. Wysoka temperatura spowoduje utratę specyficznych właściwości. Krojenie nożem na woskowym opakowaniu może też naruszyć jego strukturę. A co z zużytą woskowijką? Śmiało można ją wrzucić do bioodpadów.
Jeśli jednak uważasz, że ma niewielkie uszkodzenia i chcesz ją odratować, możesz dodać warstwę wosku i zaprasować żelazkiem przez papier do pieczenia.
Ekologiczne i wygodne pakowanie żywności
Ten wygodny sposób pakowania żywności to idea zgodna z zero waste. Unikanie folii spożywczej oraz plastiku może być wyzwaniem, ale z pewnością jest możliwe do osiągnięcia. Na pewno warto zminimalizować zużywanie tego, co zaśmieca planetę.
Dostępność różnych rozmiarów woskowijek sprawia, że każdy może wybrać coś na miarę swoich potrzeb i oczekiwań. Ich niezwykły wygląd i miły zapach budzi same pozytywne skojarzenia. Przekonaj się więc, że bycie eko wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Możesz swoimi codziennymi małymi nawykami przyczyniać się do troski o środowisko i redukcji odpadów. Sięgnij zatem po wysoką jakość oraz ekologię i ciesz się efektami.