Morwa biała, znana też jako morus alba, to rodzaj drzewa pochodzącego z niektórych części Chin i Indii. Drzewo wyróżnia się długimi liśćmi, kwiatami bez płatków i małymi jagodami, które mają kolor od białego, przez różowy, aż do ciemnofioletowy. Owoce te charakteryzuje słodki, nieco cierpki smak – są często używane do produkcji soku, herbaty, dżemu lub suszonych przekąsek. Dziś morwa biała jest uprawiana na całym świecie, a jej liście są powszechnie wykorzystywane m.in. do karmienia jedwabników. Mają również szereg zastosowań w medycynie tradycyjnej i mogą bardzo korzystnie wpływać na nasze zdrowie.
Zdrowe serce
Morwa jest bogata w błonnik pektynowy, który może pomóc w ochronie przed wolnymi rodnikami w sercu i naczyniach krwionośnych oraz ma działanie obniżające poziom „złego” cholesterolu. Morwa biała jest bogata w przeciwutleniacze, w szczególności antocyjany, które zostały szeroko przebadane pod kątem ich działania kardioprotekcyjnego. Naukowcy odkryli, że antocyjany w ekstrakcie z morwy białej znacznie zmniejszają uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki, co skutkuje hamowaniem utleniania „złego” cholesterolu.
Utrata wagi
Oprócz tego, że jest czynnikiem przyczyniającym się do chorób serca, otyłość może prowadzić do wielu innych zagrażających życiu stanów. Ekstrakt z morwy białej pomaga w walce z nadwagą. W połączeniu z innymi ekstraktami roślinnymi może tłumić apetyt i obniżać poziom tłuszczu. Łącząc np. napary lub suplementy z morwy białej ze zdrową, zbilansowaną dietą oraz ćwiczeniami, szybko zauważa się wyraźne efekty utraty wagi.
Kondycja wątroby
Wątroba, jeden z najważniejszych organów wydalania w organizmie, odgrywa kluczową rolę w naszym ogólnym zdrowiu. Odfiltrowuje toksyny, pomaga w krzepnięciu krwi i rozkładaniu tłuszczów. Badania pokazują, że antocyjany znajdujące się w morwie białej zapobiegają gromadzeniu się tłuszczu i sprzyjają usuwaniu tłuszczu z wątroby. Naukowcy doszli do wniosku, że antocyjany w tej roślinie mogą aktywnie zapobiegać niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby.
Silny układ odpornościowy
Odkryto również, że morwa biała (www.auraherbals.pl), tradycyjnie stosowana w celu poprawy ogólnej kondycji organizmu, zawiera związki, które zwiększają aktywność makrofagów (białych krwinek), wzmacniając układ odpornościowy. Badania wykazały, że alkaloidy pirolu, znajdujące się w morwie, mogą znacząco stymulować aktywność makrofagów poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu. Liście opisywanej rośliny mają potencjał modulowania funkcji odpornościowej. Jest to zdolność do zmniejszania nadczynności układu odpornościowego lub do zwiększania jego wydajności. Warto więc włączyć morwę białą do codziennej diety, czy to w postaci np. naparu z liści, czy też sprawdzonych suplementów.