Tortilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej, ale coraz częściej gości na polskich stołach. Placki można kupić w każdym markecie, a dodatki mogą być właściwie dowolne. Jak przyrządzić pyszną tortillę w wersji wegetariańskiej?
Tortilla wegetariańska – jakie dodatki się sprawdzą?
Osoby unikające spożywania mięsa są bardzo kreatywne i cały czas wymyślają nowe zaskakujące przepisy. Jednym z nich jest tortilla wegetariańska, którą można przygotować z wieloma składnikami. Sprawdzą się takie dodatki jak: papryka, cebula, marchewka, bakłażan, fasola, brokuł, tofu czy ser. Ważne jest to, aby komponenty nadzienia były drobno pokrojone, aby placek nie był zbyt wysoki.
Sos do tortilli wegetariańskiej nadaje jej sporo smaku. Może być zarówno bardzo ostry, jak i całkowicie łagodny. Pasują również słodko-kwaśne kompozycje, które chętnie przyjmą do placka np. kawałki ananasa. Ciekawą propozycją jest tortilla z mozzarellą, winogronem, sosem balsamicznym i orzechami. Tak naprawdę smak samego placka jest na tyle neutralny, że wypełnienie może być przyrządzone w stylu każdej kuchni świata.
Tortillę na śniadanie można zrobić z jajecznicą, awokado i pomidorkami koktajlowymi. Wystarczy przygotować guacamole, a następnie podsmażyć jajka z solą i pieprzem na patelni. Wszystkie składniki wykłada się na placek, a następnie zwija w rulon i podgrzewa na patelni bez tłuszczu. To bardzo pożywne i zdrowe śniadanie, a szczególnie poleca się wykorzystać do niego tortillę pełnoziarnistą.
Jak się robi wege tortillę?
Pierwszym etapem przygotowywania wege tortilli jest zrobienie nadzienia. Jeśli ma być ono warzywne, to wszystkie składniki należy podsmażyć na oliwie i przyprawić. Kolejny krok to nałożenie sosu na placek tortilli i rozgrzanie suchej patelni do gorąca. Na sos na połowie placka należy wyłożyć podsmażone nadzienie i nieco tartego sera. Na koniec składa się tortillę na pół i z obu stron podpieka do zarumienienia bez użycia tłuszczu.
W przypadku tortilli z winogronem, serem, orzechami i sosem balsamicznym nie trzeba podsmażać ze sobą komponentów. Wystarczy wyłożyć je na połowie placka, a następnie przykryć drugą częścią tortilli i również podgrzać do chrupkości na suchej patelni. Podpieczone placki można pokroić w trójkąty, aby wygodniej się je jadło rękami.
Kiedy przyrządzić tortillę wegetariańską?
Tortilla wegetariańska to dobry pomysł na obiad, ponieważ można w niej zmieścić sporo wartościowych warzyw i posmakuje zarówno dużym, jak i małym domownikom. Sprawdzi się również jako przekąska na imprezę, ponieważ jest pyszna nawet wtedy, gdy wystygnie. Łatwo chwycić ją w dłoń i ładnie wygląda wyłożona na sporych talerzach.
Danie to sprawdzi się podczas spotkań, na których jest sporo osób z różnymi preferencjami dietowymi, czyli np. na imprezach pracowniczych. Wegetariańską przekąskę może zjeść prawie każdy, a jeśli nie użyje się niektórych składników, to zasmakują w niej nawet weganie. Dla mięsożerców można przygotować wersje z wegetariańskimi zamiennikami np. piersi z kurczaka czy mielonego.