Siemię lniane to nieduże ziarenka lnu, w których skrywa się ogromny potencjał dietetyczny. Można je wykorzystać nie tylko jako uzupełnienie jadłospisu, ale też w profilaktyce różnych schorzeń, m.in. chroni przed rakiem piersi i obniża poziom cholesterolu we krwi. Poznaj korzystny wpływ nasion lnu na zdrowie i dowiedz się jak pić siemię lniane.
Co to jest siemię lniane?
Siemię lniane zaliczane jest do grupy tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Te nieduże oleiste ziarna o brązowej lub lekko złotawej barwie, mają pozytywny wpływ na cały organizm i uznawane są za zielarski produkt leczniczy. Dodatkowo siemię lniane wykorzystywane jest również jako domowy preparat kosmetyczny, ponieważ również stosowane zewnętrznie wykazuje korzystne działanie na włosy i cerę.
Siemię lniane – wartości odżywcze
Siemię lniane to bogactwo składników aktywnych biologicznie, które potrzebne są do utrzymania równowagi zdrowotnej organizmu człowieka. Należą do nich:
- błonnik, który stanowi ponad 1/4 masy nasion lnu (w tym również błonnik rozpuszczalny w wodzie, który działa korzystnie na florę bakteryjną jelit, a do tego obniża cholesterol);
- lignany, które wykazują działanie przeciwnowotworowe i działają osłonowo na wątrobę;
- lignina SDG, która wzmaga przyrost masy kostnej i ma korzystne działanie na gospodarkę hormonalną kobiet;
- kwasy tłuszczowe omega-3, które stanowią nawet 60% składu tłuszczów obecnych w siemieniu lnianym, dzięki czemu jest ono jednym z najbogatszych źródeł roślinnych tych kwasów; regularnie dostarczane do organizmu kwasy omega-3 sprzyjają obniżaniu poziomu trójglicerydów;
- substancje śluzowe, które są obecne w nasionach lnu i zmielonym siemieniu lnianym i uwidaczniają się po dodaniu wody; nadają one mieszance charakterystyczną, lepką konsystencję; śluzy roślinne pozytywnie wpływają na układ pokarmowy;
- sterole roślinne, czyli związki chroniące przed wolnymi rodnikami;
- aminokwasy (m.in. lizyna, leucyna, tryptofan, fenyloalanina);
- minerały takie jak magnez, potas, wapń, mangan, miedź, cynk i selen;
- witaminy, w tym kwas foliowy, witamina C, witamina E, witamina K, niacyna (witamina B3) oraz inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6).
Siemię lniane ma 534 Kcal na 100 gramów. Produkt spożywany codziennie w niewielkich ilościach to pełnowartościowe uzupełnienie diety.
Siemie lniane do picia
Aby wypić siemię lniane, najpierw należy zmielić nasiona w młynku do kawy lub kupić już sproszkowane nasiona. Taki proszek można dodać do koktajlu warzywnego lub owocowego, aby wzbogacać je w dodatkowe porcje witamin i minerałów.
Najprostszym sposobem na picie siemienia lnianego jest przygotowanie prostego napoju na bazie nasion lnu z dodatkiem wody.
siemie lniane do picia jak zrobić — przepis
Zmielone ziarenka siemienia zalej 1/2 szklanki ciepłej wody (niektóre przepisy sugerują użycie wrzącej wody), a następnie odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu ziarna napęcznieją, a napar stanie się kleisty. Oznacza to, że jest gotowy do spożycia.
Skutki uboczne spożywania siemienia lnianego
Nadmiar siemienia lnianego może prowadzić do odwodnienia organizmu. Wynika to z właściwości ziaren lnu, które szybko pochłaniają wodę. Dlatego też warto zadbać o właściwe nawodnienie w trakcie jego spożywania.
Innym skutkiem ubocznym spożywania siemienia lnianego bywają biegunki lub mdłości, co najczęściej wynika z nietolerancji pokarmowej. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na poważne choroby przewodu pokarmowego, np. niedrożność jelit czy zwężenie przełyku.