olejek z czarnuszki opinie

Olej z czarnuszki opinie kształtują się niesamowicie pozytywnie. Na pewno olej z czarnuszki znacznie wzmacnia naszą odporność organizmu. Co więcej łagodzi objawy alergii skórnych, a także nadaje potrawom mocno ostry, ziołowy, jak i także wyrazisty smak. Na dodatek świetnie pielęgnuje naszą skórę i włosy. Powiedzmy sobie nieco więcej o tym wspaniałym oleju z czarnuszki. 

Czarnuszka siewna

Czarnuszka jest oleistą rośliną, która rośnie naturalnie w Turcji oraz w Iraku. Z kolei jest uprawiana w regionach południowych Europy. Jest to piękna roślina o kwiatach niebieskich, która występuje także w naszym kraju. Olej tłoczony z nasion tej rośliny zyskuje coraz więcej zwolenników w naszym kraju. W czarnuszce najcenniejsze są nasiona. To z nich jest tłoczony olej, który ma masę zdrowotnych właściwości. Te właśnie nasiona są wykorzystywane w kuchni jako przyprawa, która może zastąpić pieprz. Czarnuszka jest niezwykle aromatyczna i dosyć ostra. Ma ziołowy oraz oryginalny smak. Poza walorami smakowymi skupmy się na korzyściach zdrowotnych.

Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

Olej, który jest tłoczony z siewnej czarnuszki ma ziołowy, ostry oraz dosyć specyficzny smak. Jest niezwykle esencjonalny, przez to nie przypada każdemu do gustu. Warto jednak spróbować przynajmniej włączyć go do diety, ponieważ picie regularne oleju niesie ze sobą masę korzyści zdrowotnych. Nic dziwnego, że olej z czarnuszki opinie są takie pozytywne.

Wynika to głównie z jego składu. W osiemdziesięciu pięciu procentach olej ten składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntezować, dlatego też powinny być dostarczane bezpośrednio z pożywienia. Najcenniejszymi kwasami dla naszego zdrowia są kwasy Omega-3 oraz Omega-6. W oleju z czarnuszki większość stanowi kwas Omega-6. Ważnym tłuszczowym kwasem, który się znajduje w oleju z czarnuszki jest także kwas Omega-9.

Olej z czarnuszki jest od lat poddawany licznym badaniom. W badaniach dowiedziono, że składniki, które się znajdują w nasionach czarnuszki oraz oleju tłoczonym na zimno z jej nasion wyróżnia bardzo wyraźny potencjał immunoterapeutyczny. Czarnuszka to jedna z nielicznych roślin, która swoje zastosowanie znajduje w leczeniu autoimmunologicznych chorób oraz także blokuje namnażanie rakowych komórek. Niezwykle ciekawe jest to, że czarnuszka hamuje skutecznie samą działalność bakterii – Helicobacter pylori, która się przyczynia do rozwoju wrzodowej choroby. Koniecznie spróbujmy tego oleju. Na pewno nie będziemy żałować swojej decyzji.