Matcha – dużo smaku i spora moc herbaty

Są takie napoje, które są niesamowicie charakterystyczne dla danego kraju czy też regionu. Można powiedzieć, że kawa i klasyczna herbata rozgościły się na dobre w większości krajów świata, ale są takie napary, które nie są aż tak popularne.

A raczej nie były tak popularne, bowiem w ostatnich latach dzięki handlowi międzynarodowemu możemy ich również skosztować w naszym kraju. Takim napojem zdecydowanie jest pochodząca z Japonii herbata matcha. Zarówno jej pochodzenie jest ciekawe, uprawa, jak również sposób jej przyrządzania i picia.

Matcha – skąd jej fenomen?

            Matcha to sproszkowane liście zielonej herbaty. Nie każdej, a jednej konkretnej odmiany z Japonii. To właśnie jej produkcja stanowi największy fenomen tego naparu. Zwrócono uwagę nie tylko na jej niezwykłą moc, ale również ciekawy smak wynikający z innego sposobu zbierania liści herbaty. Matcha przyspiesza metabolizm, zmniejsza powstawanie tkanki tłuszczowej, a także niesamowicie mocno pobudza, zwiększa naszą wytrzymałość oraz poprawia koncentrację i pamięć.

Przyrządzenie i picie herbaty matcha

            Przygotowanie swojej filiżanki herbaty matcha nie jest zadaniem zbyt trudnym, ale warto zdać kilka zasad. Przede wszystkim potrzebujemy pieniacza do mleka lub też klasycznej bambusowej miotełki, tzw. chasenu. To sprzęt, który pozwoli nam energicznie zamieszać naszą miksturę. Dwie bambusowe łyżeczki lub jedną zwykłą proszku matcha zalewamy 100 ml gorącej wody o temperaturze około 80 stopni. Mieszamy intensywnie i po około 30 sekundach powinniśmy ujrzeć pianę. Napar wypijamy w całości wraz z rozdrobnionymi liśćmi herbaty, które jednak jeszcze przed mieszaniem są naprawdę niewielkie. Doskonałym sposobem jest również przygotowanie matchy w shakerze lub w butelce poprzez energiczne potrząsanie.

Wedle japońskiego ceremoniału chanoyu, sam proces przyrządzenia i delektowania się herbatą, może trwać nawet godzinę, ale w naszej kulturze zwykle nie możemy sobie na to pozwolić. Herbatę zatem z powodzeniem przyrządzić możemy po japońsku, a wypić – po polsku, tak jak lubimy. A tu podobnie jak z kawą, również upodobania mogą być nieco inne. Wiele osób lubi wypić niewielką ilość silnej i pobudzającej matchy, dla innych ważniejszy jest smak i delektowanie się nim. Wtedy z powodzeniem możemy napar nieco rozcieńczyć.

Pyszne herbaty z drugiego końca świata – prosto pod Twoje drzwi

            Matcha dostępna jest również u polskich importerów, którzy sprowadzają ją zwykle bezpośrednio z Japonii. W sklepie moyamatcha.com kupimy wiele odmian matchy, ale również skonsultujemy się w przypadku, gdy będziemy chcieli upewnić się, która z tych odmian posmakuje nam najbardziej.

Tagged with: