Czy żurawina dla dziecka jest wartościowa? Czy warto ją podawać?

Żurawina za sprawą swojego charakterystycznego smaku nie zawsze przypada dzieciom do gustu. Jednak istnieje kilka bardzo poważnych przesłanek, dla których prowadzić warto owoc ten do diety dziecka i to od najmłodszych lat. Żurawina dla dziecka jest naprawdę wartościowa.

Odżywcze właściwości żurawiny

Kiedyś żurawina wykorzystywana była w naturalnej medycynie jako środek skuteczny służący do leczenia zatrucia krwi oraz w celach zatrzymania samego krwawienia. Z uwagi na bardzo wysoką zawartość witaminy C, żeglarze w trasę zabierali naprawdę spore ilości żurawiny, która miała chronić ich przez szkorbutem niebezpiecznym. Warto wiedzieć, że nawet ½ szklanki żurawiny dziecku zapewni już dziesięć procent wartości dziennej witaminy C. Jest także bardzo bogata w minerały, takie jak potas, mangan oraz miedź. Żurawina jest prawdziwym superfoodem.

Działanie dobroczynne żurawiny

Żurawina dla dziecka to naturalny oraz silny przeciwutleniacz. W swoim składzie zawiera witaminę A oraz flawonoidy. Związki te pomagają nam zmniejszyć oksydacyjne uszkodzenia oraz do tego wzmacniają odpornościowy układ. Stosowanie żurawiny w okresie jesieni, jak i także wczesnej wiosny wzmocnić może odporność dziecka oraz może zapobiec przeziębieniom. Syrop z żurawiny, bardzo podobnie jak sok czy też syrop, to dawka gigantyczna witaminy C, która odpowiedzialna jest nie tylko za samą odporność, ale także inne ważne procesy, które zachodzą w organizmie młodym. Żurawina jest także niezwykle popularna  w leczeniu, jak i także w zapobieganiu zakażeniom moczowych dróg, które dosyć często dotykają naprawdę małe dzieci. Żurawina pomaga wypłukać bakterie E coli z moczowego pęcherza, tym samym zapobiegając zakażeniom moczowych dróg.

Jeśli nasze dziecko nie toleruje smaku samej żurawiny, zaproponować można mu sok z dodatkiem jeszcze innych owoców, na przykład możemy postawić na jabłka. Warto wybierać te naturalne w stu procentach, niesłodzone oraz tłoczone. Jeśli jednak dziecko jeszcze nie poznało jej smaku, można podawać owoce naturalne żurawiny już na samym początku rozszerzenia diety.

Żurawinę podawać można także do sosów. Pasuje świetnie do dań mącznych oraz także do dań mięsnych. Konfitura domowa z żurawiny smakować będzie dzieciom jako dodatek do pieczonych jabłek czy też do naleśników. Unikanie jej dosładzania cukrem oraz jednoczesne zastępowanie go miodem czy też naturalną słodyczą innych owoców, wspomaga jej działanie zdrowotne. Nie tylko chroni układ odpornościowy, ale także ząbki naszego dziecka.