Warto wiedzieć – szlakiem czekoladowym

0

Dziś nauka potwierdza to, o czym wiedzieli już Aztecy. Przed bitwami pokrzepiali się napojem z kakaowego proszku. Od wieków zachwycano się niezwykłymi właściwościami czekolady, by później oskarżyć ją o to, że podnosi cholesterol, psuje zęby, tuczy i jest niezdrowa.

Badania naukowe dowiodły, że zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na organizm ludzki. Chroni ona bowiem przed wieloma chorobami, stymulując układ odpornościowy, poprawia nastrój, a nawet- uwaga- chroni przed próchnicą.

Zawiera:

Węglowodany – podstawowe źródło energii, potrzebne dla pracy mózgu

Magnez – wzmacnia organizm – koi nerwy: wspomaga przewodnictwo nerwowe, odgrywa ważną rolę w procesie uwalniania energii z pożywienia. Niedobór może objawić się m.in. poprzez: wzmożone wypadanie włosów, łamanie się paznokci, próchnicę zębów, rozdrażnienia, lęki, stan zagubienia, zaburzenia depresyjne, trudności w koncentracji, zaburzenia snu, bóle i zawroty głowy, kołatanie serca

Niacyna – wspomaga uwalnianie energii w organizmie, przeciwdziała suchości skóry, działa stymulująco na układ nerwowy. Brak jej może przyczynić się do bezsenności, do poczucia zmęczenia i osłabienia, migrenowych bólów głowy. Częstym objawem niedoboru niacyny jest pogorszenie stanu skóry, łatwość zapadania na choroby skórne, łupież i wypadanie włosów, owrzodzenie jamy ustnej, przebarwienia, .

Żelazo – niezbędne do produkcji krwinek czerwonych i rozprowadzania tlenu w organizmie, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, redukuję zmęczenie. Jego braki prowadzą do obniżenia odporności organizmu.

Teobromina – pobudza pracę nerek, działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, poprawia nastrój. Pomocna w leczeniu astmy zwiotczając mięśnie gładkie, również te znajdujące się w oskrzelach

UWAGA !  nie rozpieszczajmy naszych pupili czekoladą !

Teobromina jest szkodliwa dla niektórych zwierząt, między innymi dla psów, kotów i koni. Zjedzenie dwóch tabliczek czekolady przez psa ważącego 25 kg  może okazać się śmiertelne. Zwierzęta znacznie wolniej metabolizują teobrominę odmiennym niż u człowieka szlakiem metabolicznym. W efekcie mogą wystąpić zaburzenia układów krążenia i nerwowego. 

Fenyloetyloamina – z grupy endorfin, odpowiada za stan od zadowolenia po euforię.

Flawonoidy – zwiększają odporność organizmu na infekcje, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych.

Z czystym sumieniem pijmy więc i jedzmy czekoladę.

1 of 1

Leave A Reply