Szlakiem zdrowia: Zapaliczka cuchnąca – Assafoetida

0

Nikt o niej nie mówi, nikt o niej nie pisze. Doceniana w kuchni hinduskiej. Dlaczego? Zapaliczka cuchnąca. To o niej mowa będzie w tym artykule. 

Inaczej zwana zakrzewką cuchnąca, asantem cuchnącym (Ferula assa-foetida), w Polsce czarcim łajnem.

Gatunek rośliny z rodziny baldaszkowatych. Występuje na piaszczystych i kamienistych pustyniach w północnych rejonach Indii, w Iranie i Afganistanie, niekiedy jest uprawiana w południowej Europie.

O jej właściwościach zdrowotnych mówią od lat całe Indie. Dodawana do herbat, sosów daje charakterystyczny zapach i smak, a przy okazji jest bardzo zdrowa.

Z rośliny pozyskuje się gumożywicę – asa foetida, która powstaje po wypłynięciu z naciętego korzenia w jego części górnej, soku mlecznego. Sok mleczny na wolnym powietrzy tężeje i zastyga, tworząc bryły o masie nawet do 1 kg. Korzeń nacina się kilka razy w roku. Zebraną gumożywicę mieli się do postaci drobno ziarnistej lub do uzyskania proszku. Posiada ostry, gorzkawy smak.

Dlaczego warto ją jeść:

- w lecznictwie stosowana jest jako sok mleczny w histerii, w żółtaczce, w przypadku puchliny wodnej, w chorobach żołądka

- w małych ilościach przyspiesza przemianę materii

-  działa uspokajająco

- polecana osobom ze skłonności do wzdęć

- znana jako środek przeciwbakteryjny

- pomaga w astmie i zapaleniu oskrzeli oraz kokluszu

- uważa się, że korzenie zapaliczki cuchnącej potrafią zwalczyć grypę.

W 1918 użyto jej w pandemii hiszpańskiej grypy. Naukowcy z Kaohsiung Medical University na Tajwanie raportują, że korzenie tej rośliny produkują naturalny lek antywirusowy, który zabija wirus świńskiej grypy H1NH1, a amerykańscy naukowcy sprawdzili to.

- w Ajurewdzie asafetyda jest jedną z najlepszych przypraw, które balansują jedną z dosz – vata

- w diecie satwicznej joginów jest doskonałym zastępnikiem cebuli i czosnku.

 

1 of 1

Leave A Reply