Szlakiem zdrowia: Pyłek kwiatowy – czy pszczoły wiedzą co robią ?

1

Z pewnością wiedzą. Latając z kwiatka na kwiatek zbierają wręcz złoto. Zanim powstanie miód, muszą zebrać pyłek kwiatowy, który jest niezwykle cennym źródłem składników odżywczych. W pyłku pszczelim, oprócz białka, znajduje się 36 makro- i mikroelementów. Dlaczego warto jeść pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowy to pyłki kwitnących roślin zebrane przez pszczoły. Pszczoły niosą go do ula, by po dalszym przetrawieniu, stanowił pokarm młodych owadów. U wlotu do ula pszczelarze zakładają rodzaj przeszkody, która sprawia, że część pyłku w niej pozostaje. Jest zbierany, suszony, zamrażany a potem może trafić na nasz stół.

Sięgnij po pyłek kwiatowy, gdy odczuwasz zmęczenie, brak koncentracji, a także w stanach przeziębienia czy grypy.

W pyłku znajduje się:

Wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka, miedź, srebro, cynk, chrom, molibden. W 100g pyłku znajduje się 162mg dobrze przyswajalnego wapnia, czyli więcej niż dostarcza jogurt, fasola, suszone morele, białe serki. Jest w nim więcej żelaza niż w popularnej wątróbce. Zawiera również witaminę C, więcej niż w jabłkach, ziemniakach, kapuście. Duża ilość witaminy B1, B2 oraz PP, uszczelnia naczynia krwionośne i przeciwdziała ich pękaniu oraz tworzeniu się siniaków.

Oprócz witamin i mikroelementów zawiera fitohormony oraz enzymy odpowiedzialne za zachodzenie procesów metabolicznych w ludzkim organizmie.

Dlaczego warto jeść pyłek kwiatowy?

- posiada wysoką zawartość substancji białkowych i węglowodanowych pomocna jest przy uzupełnianiu niedoborów białkowych – zalecane w diecie wegetariańskiej oraz odchudzającej.

- zawiera selen, mangan i cynk warunkują –  prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, co pozytywnie odbija się na wzroście odporności organizmu

- żelazo, miedź, kobalt i mangan spełniają ważną rolę w leczeniu anemii

- cynk korzystnie wpływa na porost włosów

- wzmacnia organizm wyczerpany po ciężkich długotrwałych chorobach i kuracjach (polecany po radio- i chemioterapii)

- pomaga przy leczeniu chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

- zalecany jest także osobom ciężko pracującym, od których wymaga się nieustannej koncentracji i sprawności intelektualnej. – działa przeciwbakteryjnie (udowodnione jest jego niszczące oddziaływanie na gronkowca złocistego)

- działa grzybobójczo, podobnie jak antybiotyki

- odtruwa ponadto organizm (zalecany dla osób, które palą papierosy lub piją dużo kawy)

- Polecany jest w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, najlepiej w połączeniu z propolisem, czyli kitem pszczelim

- polecany w leczeniu alergii, w szczególności kataru siennego czy astmy

- Badania potwierdzają także jego pozytywne działanie w leczeniu przerostu prostaty

- pomocny w leceniu choroby wrzodowej dwunastnicy.

Jak stosujemy:

Łyżeczka pyłku rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Chwilę czekamy, aż pyłek się rozpuści. Przy osłabieniu, zmęczeniu, nerwicach oraz innych celach leczniczych zaleca się zażywanie 4-8 łyżeczek pyłku dziennie, na pół godziny przed jedzeniem. Stosujemy dwa razy w ciągu dnia: rano i wieczorem.

UWAGA!  jeśli jesteś uczulona na miód.

W takiej sytuacji spożywanie pyłku może wywołać katar, zaczerwienienie spojówek, pokrzywkę na skórze, ból głowy, biegunkę, nudności. Nim zdecydujesz się zażywać pyłek, sprawdź reakcję organizmu, przyjmując jego niewielką dawkę i obserwuj organizm przez dobę.

Polecam.

1 of 1

Discussion1 komentarz

Leave A Reply