Co jeść by zredukować cellulitis. Skuteczna dieta.

0

Chińczycy mówią, że “każdy kopie sobie grób własnymi zębami”. Myślę, że jest w tym przysłowiu sporo prawdy. Przecież sami naszymi codziennymi posiłkami dostarczamy organizmowi budulec naszych komórek. To od nas zależy, czy będziemy chorować czy nie, czy nasz organizm będzie silny, czy będziemy mieli ochotę wcześnie wstawać i z uśmiechem na twarzy przeżywać kolejny dzień.

I jeżeli w naszej diecie zabraknie jakiegoś kluczowego składnika, bądź będzie go w nadmiarze prędzej czy później zaczną się problemy.

Przykładowo jeśli tłuszcze i węglowodany mają wyraźną przewagę w jadłospisie, to w późniejszym okresie życia grożą nam nadwaga, zaburzenia krążenia, nadciśnienie i prawdopodobnie choroba wieńcowa. A to przecież nadwaga i problemy z krążeniem są obok hormonów główną przyczyną powstawania cellulitu. Ale nie chcę się jedynie skupiać na otyłości, ponieważ również kobiety szczupłe coraz częściej skarżą się na “pomarańczową skórkę”.

Co jeść by zredukować cellulitis? Lub by go nie mieć?

1. Nie jedz tłusto. Jednak nie rezygnuj z tłuszczów całkowicie. Oprócz masła na stole postaw też oliwę z oliwek.

2. Wybieraj gotowanie lub pieczenie produktów zamiast smażenia.

3. Im bardziej proste jedzenie, tym lepiej dla Twojego organizmu. Usuń z diety produkty wysoko przetworzone. Nie dość, że dostarczają ogromną ilość zbędnych kcal, to jeszcze zawierają konserwanty, syntetyczne barwniki i aromaty, które wręcz uwielbiają odkładać się w naszych tkankach.

4. Jedz owoce tylko do południa. Owoce zawierają dużo cukrów, lecz jednocześnie dużo witamin. W ciągu dnia będziesz miała szansę spalić kalorie dostarczone z owoców.

5. Jedz dużo warzyw. Zawierają błonnik i witaminy. Jeśli dopadnie Cię głód między posiłkami, spokojnie możesz po nie sięgnąć. Dostarczą Ci  również antyutleniaczy.

6. Polub kiełki soi, rzodkiewki, słonecznika. Zawierają dużo witamin i łatwo przyswajalnego białka i są doskonałą bazą do sałatek.

7. Zamiast mięsa wieprzowego czy wołowego sięgaj po ryby.

8. Jedz dużo węglowodanów złożonych i nieprzetworzonych np.: brązowy ryż, kaszę jęczmienną i gryczaną.

9. Zredukuj do minimum cukier i sól. Sól zatrzymuje wodę, cukier dostarcza pustych kcalorii.

10. Pij dużo wody, do 1,5l wody mineralnej dzienne. Oczyszcza organizm, daje poczucie sytości. Najlepiej pić często małymi łykami.

11. Nie pal papierosów.

12. Ogranicz picie kawy i alkoholu.

13. Jedz częściej lecz mniej i wstawaj od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu, ponieważ sygnał zaspokojenia głodu dociera do mózgu dopiero po około 20-tu minutach od rozpoczęcia posiłku.

Czy jest  różnica w zjedzeniu dwóch kawałków czekoladowego tortu zamiast pełnowartościowego posiłku? Oczywiście. I tutaj chyba nie muszę nikomu tłumaczyć jaka.

Leave A Reply