Sos z maślaków.

0

Kończy się lato co jest dla nas smutne, gdyż nadchodzą krótkie i zimne dni. Co zrobić aby ten czas jakoś sobie uprzyjemnić kulinarnie? Odpowiedź jest prosta: zatrzymać ze sobą jak najdłużej skarby naszych pół i lasów. Jednym z nich są niewątpliwie grzyby. Wśród nich są te bardzo wdzięczne, choć wymagające poświęcenia im czasu. A są to maślaki.

Grzyby te bez problemu rozpoznany, gdyż najczęściej rosną wśród sosnowych “młodzików” w lasach i na łąkach, a ich kapelusze pokryte są śluzem. Jest to bardzo smaczny grzyb, ale by cieszyć się jego smakiem wymaga poświęcenia, lecz przyjemność z jego jedzenia uważam, że jest nieoceniona.

Aby zjeść ten grzyb koniecznie musimy obrać ze skórki jego kapelusz. Maślaki najlepiej smakują: w zalewie octowej oraz w sosie.

Maślaki można też mrozić, co pozwala abyśmy mogli się cieszyć długo ich smakiem.

Dzisiaj chciałbym poświęcić chwilkę na sos właśnie z tych grzybów.

Co będzie nam potrzebne?

- Maślaki – ok. 1kg surowych, małych, które nie wykształciły jeszcze zarodników

- Masło ok. 100gr

- Ząbek czosnku, nieduży

- Łyżeczka Vegety

- Sól

- świeżo mielony pieprz

- dwie małe cebule

- śmietana 30% płynna ok. 300 ml

Maślaki oczyszczamy i obieramy kapelusze ze skórki, kroimy na kawałki. Gotujemy dwa razy w osolonej wodzie. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle dodając posiekany lub przepuszczony przez prasę ząbek czosnek.

Dodajemy około jedną łyżeczkę Vegety oraz świeżo zmielony pieprz. Po podsmażeniu cebulki i jej odparowaniu z wody, dolewamy jeszcze ok. 100 ml wody.

Wszystko dusimy ok. 15 min.  Po tym czasie grzyby wkładamy na patelnię i dokładnie mieszamy. W zależności od konsystencji sosu można dodać odrobinę wody i przypraw do smaku.

Dla osób, które cenią sobie bardziej smak samych grzybów, sos jest już gotowy do podania, lecz osobiście uważam że lepiej smakuje ze śmietaną, którą dodajemy do całości.

Po ok. 10 min. bardzo delikatnego gotowania sos jest gotowy do podania.

Tak przygotowany sos z maślaków najlepiej smakuje z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. I nawet nie potrzeba żadnego mięsa.

Smacznego!

IMG_2842

IMG_2851

Zobacz również

Penne by Maykowsky Buraczki w odsłonach

Leave A Reply