Jedwabista rozgrzewająca zupa krem z dyni

0

Jesień to w naszym klimacie niezbyt miła i niezbyt przyjemna pora roku. Kojarzy się z zimnem i słotą. Lecz jest to też czas, kiedy w naszych ogrodach dojrzewają wspaniałe owoce i warzywa. Właśnie one w te trudne dni pomogą nam znaleźć uśmiech na twarzy i radość ze smaków w sercu. Jednym z tych wspaniałych warzyw jest dynia. Postanowiłem zaprezentować Wam mój sposób na, jak mi się wydaje, naprawdę coś smacznego z jej -czyli dyni -głównym udziałem.

Potrzebne nam będą :

- dynia około 2,5 kg,

- 2 duże ziemniaki wysokoskrobiowe,

- imbir świeży około 10-15 g,

- 1 ząbek czosnku,

- 1 lub 2 ziarna kardamonu,

- około 50 g pestek z dyni,

- serek Łaciaty naturalny 1 opakowanie,

- opakowanie mleczko kokosowe około 200ml ,

- 1/2 małego  opakowania śmietanki 30%,

- szklanka mleka 3,2%,

- masło około 70 g,

- oliwa z oliwek 6 łyżek,

- łyżeczka cukru trzcinowego,

- sól może być różowa,

- pieprz świeżo mielony,

- odrobina Vegety,

Dynie oraz ziemniaki obieramy, krojąc w kostkę.

Tak przygotowane wrzucamy do saganka, dolewamy odrobinę wody i gotujemy do uzyskania papki z dyni.  Razem z warzywami dokładamy małą łyżeczkę Vegety,  sól, pieprz oraz dobra łyżkę masła.

Staram się nie dodawać za dużo tych składników, aby w razie potrzeby móc w późniejszym czasie w zależności od smaku dodać jeszcze troszkę.

W tak zwanym międzyczasie dokładamy drobno posiekany imbir, wyłuskane nasionka kardamonu oraz posiekany czosnek.

Gdy ziemniaki są już na tyle miękkie, że z łatwością dają się rozgnieść, wkładamy serek, mleczko kokosowe, śmietankę. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, a w razie potrzeby i w zależności od upodobań co do gęstości, dodajemy mleko.

Jeżeli chcemy słodszą zupę dodajemy łyżeczkę cukru.

Tak przygotowaną zupę zostawiamy do ponownego zagotowania, ale dobrze będzie chociaż częściowo przykryć pokrywką, bo może strzelać jak lawa z wulkanu.

W czasie gdy zupa się gotuje, na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy pestki dyni i podsmażamy, aż nabiorą bardziej ciemnozielonego a nawet brązowego koloru .

Gdy zupa się zagotuje wlewamy na talerze i dodajemy  ulubioną ilość pestek z oliwą.

Życzę Smacznego!

Leave A Reply