Szlakiem zdrowia: Kurkuma – dlaczego musi zagościć w naszej kuchni na stałe ?

1

Kurkuma, haldi, to składnik wielu potraw. Posiada właściwości lecznicze. Zalecana jest osobom, które chcą żyć długo, ciesząc się zdrowiem. Jest używana przez lekarzy Ajurwedy i okrzyknięta jednogłośnie w Indiach, od niepamiętnych czasów, najzdrowszą przyprawą. Kurkuma jest aromatyczna, pobudzająca, kontroluje funkcjonowanie układu pokarmowego, przywraca normalne funkcjonowanie organizmu. Przyprawa nie tylko dodaje koloru i smaku do przetworów spożywczych, ale jest pełna licznych wartości zdrowotnych.

 Oto top 10 powodów, dla których musi zagościć w naszej kuchni na stałe!

  1. Zapobiega chorobie Alzheimera

Uważa się, że choroba powstaje na skutek gromadzenia się płytek amyloidu. Co dalej powoduje degradację neuronów. Nadal nie ma lekarstwa na tę chorobę. Zgodnie z opublikowanym raportem w Annals of Indian Akademii Neurology, stwierdza się , że ​​kurkuma jest zdolna do zapobiegania i leczenia choroby Alzheimera. Stwierdza się, że diferuloylmethan (główny składnik kurkumy) jest składnikiem, który zmniejsza zapalenie, nadmierne tworzenie się płytek amyloidu w okolicy neuronów i zapobiega ich degradacji, ewentualnie zapobiega i zmniejsza nasilenie choroby.

  1. Chroni przed rakiem

Kurkuma ma właściwości chemo-ochronne i chroni przed rozwojem wielu nowotworów, takich jak: nowotwór jelita grubego, rak prostaty, białaczka T-komórkowa, nowotwór wywołany promieniowaniem, rak piersi.

Badanie opublikowane w Journal of Cancer Research wykazały, że związki występujące w kurkumie mogą uniemożliwić postęp zarówno inwazyjnych i nieinwazyjnych nowotworów jelita grubego, niszcząc te komórki. Stwierdzono również, że właściwości antyoksydacyjne kurkumy chronią organizm przed uszkodzeniami na skutek stresu oksydacyjnego i promieniowania.

  1. Łagodzi zapalenia stawów

Właściwości przeciwzapalne i antyutleniające kurkumy doskonale wpływają na stawy. Podczas badań ustalono również, że kurkuma daje korzyści odpornościowo-ochronne. Z tego powodu haldi wykorzystana jest jako skuteczny środek do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów(RZS). W badaniach przeprowadzonych przez Arizona Phytomedicine ResearchCentrum, stwierdzono, że związki występujące w kurkumie są odpowiedzialne za zmniejszenie zapalenia związanego z zapaleniem stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów. Stałe spożywanie korzenia pomaga też zmniejszyć ból towarzyszący chorobom.

  1. Kontrola cukrzycy

Jeśli masz cukrzycę, kurkuma musi być obecna w twojej diecie. Kurkumina obecna w kurkumie, ma bardzo silne działanie w moderowania poziomu insuliny. Jako przeciwutleniacz, walczy ze złym wpływem wolnych rodników oraz zmniejsza insulinooporność. Badania wykonywane przez Klinice Pediatrii w Louisiana State University Health Sciences Center, pokazują, że kurkumina zapobiega glikozylacji białek (gdzie cząsteczka białka jest zmieniona) i peroksydacji lipidów (utleniającej degradacji lipidów). Te dwa procesty zachodzą w organizmie, gdy osoba ma wysoki poziom cukru we krwi. Poprzez kontrolowanie tych dwóch czynników, kurkuma zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę oraz na całkowity poziom cukru we krwi.

  1. Zapobiega chorobom wątroby

Kurkuma jest dobra dla wątroby. Chroni ją przed uszkodzeniami powodowanymi przez spożywanie pokarmów zawierających duże ilości tłuszczu i nadmierne spożycie alkoholu. Badanie opublikowane w Journal of Nutrition pokazało, że właściwości antyoksydacyjne i hipocholesterolemiczne (działanie, które zmniejsza ilość cholesterolu we krwi) pomagają obniżyć potencjalnie szkodliwe skutki nadmiernego cholesterolu w wątrobie.

Kurkuma zmienia sposób w jaki organizm metabolizuje kwasy tłuszczowe, a takie działanie pomaga w utrzymaniu zdrowej wątroby, przeciwdziałając stłuszczeniu wątroby. Stwierdzono, że kurkuma chroni wątrobę przed szkodami powstałymi na skutek patologicznego, niezdrowego stylu życia.

  1. Obniża poziom cholesterolu

Wiedziałaś? Kurkuma może utrzymać poziom cholesterolu w ryzach. Wykazano, że regularne spożywanie obniża poziom złego cholesterolu< LDL.

7. Łagodzi wzdęcia, biegunkę i poranne mdłości.

- Sok lub suchy proszek, zmieszany z maślanką lub czystą wodą korzystnie wpływa na problemy jelitowe, zwłaszcza na  przewlekłą biegunkę. Pomaga również zapobiegać wzdęciom- mówi Dr HK Bhakru. Świeży sok, wywar lub pasta z kłączy, zapobiega wymiotom w okresie ciąży i w okresie dolegliwości wątroby.

Kurkumę hamuje wzrostu ilości bakterii i działa jako silny środek czyszczący w układzie trawiennym.

8. Sprzyja w procesie krzepnięcia krwi, szybciej leczy rany.

Kiedy się skaleczycie, natychmiast połóżcie kurkumę na ranę. Naturalnie występujące związku fenolowe działają jak środek antyseptyczny, przeciwbakteryjny. Związki te przyspieszają proces gojenia ran, poprzez pobudzanie tworzenia się skóry. Dlatego też powstają mniejsze blizny.

9. Pomocna w walce z  kaszlem i przeziębieniem.

Bogata w kurkuminy i olejki eteryczne, powoduje, że jest świetna w leczeniu kaszlu, grypy i przeziębień. Najprostszym sposobem korzystania z tej przyprawy jest picie gorącego mleka z pół łyżką kurkumy.

10.  Doskonała dla ​​skóry

Kurkuma to eliksir dla skóry. Ma właściwości utleniające przeciwzapalne. Zmniejsza oznaki starzenia, zmarszczki i drobne linie, redukuje rozstępy, zwalcza trądzik i dba o pękające pięty.

 

Jak stosować kurkumę?

 Kurkumę można spożywać jako przyprawę lub w postaci naturalnej.

Najlepszym sposobem jest zrobić z  kurkumy herbatę.

Przygotowanie:

Zagotować 4 szklanki wody, dodać 1 łyżkę kurkumy.

Po 10 minutach można przelać wodę z kurkumą przez drobne sitko – jeśli jest to konieczne,

a następnie należy dodać miód i cytrynę. Całość wymieszaj – Twoja lecznicza herbata jest gotowa.

Dla pięknej skóry:

Jeśli chcesz, aby Twoja skóra świecić zdrowiem wystarczy wziąć kilka młodych (niedojrzałych)  korzeni kurkumy. Codziennie rano, na pusty żołądek, mały kawałek korzenia wymieszać z małą filiżanką ciepłego mleka lub ciepłej wody i wypić.

Discussion1 komentarz

Leave A Reply