Pączki , Serce, Walentynki, Kraków – co mają wspólnego : przepis na życie czy przepis na pączki

0

Wszyscy kochamy te dwa dni: Tłusty Czwartek i Walentynki. Siedząc pewnego razu w Tłusty Czwartek w jednej z małych restauracji w Krakowie wpadłam na genialny pomysł.

Jako że pączki są moim ulubionym deserem , a moja romantyczna Ja nigdy nie może doczekać się Dnia Zakochanych, oprócz Tłustego Czwartku w Krakowie postanowiłam zjeść pączki również w Walentynki, ale…

W malutkiej restauracji niedaleko Starego Miasta w Krakowie wypiekają najlepsze pączki na świecie. Szef kuchni, wysoki szpakowaty pan, z pięknym zakręconym wąsem, poinformował mnie, że tajemnicę, jaką jest przepis na pączki, weźmie ze sobą do grobu. Długo przekonywałam go, żeby zdradził mi jak robi się tak smaczne pączki. Nie dawałam za wygraną. W końcu do głowy przyszedł mi pewien pomysł.

- Mam dla pana pewną propozycję – powiedziałam.

- Słucham – odparł Szef kuchni, spoglądając na mnie z politowaniem.

- Pan mi poda przepis na pączki, a ja powiem panu co zrobić, żeby te pączki podbiły serca zakochanych w Walentynki.

Szef kuchni zmarszczył swoje bujne czarno-siwe brwi i mruknął po chwili zastanowienia:

- W porządku.

Zniknął za drzwiami tajemniczej kuchni. Po dwudziestu minutach wyszedł ze starym zeszytem, który ledwo swoją zabrudzoną okładką obejmował wszystkie przepisy. Podając mi pogniecioną kartkę z nadpalonym brzegiem, wskazał palcem na przepis i wymamrotał spod nosa:

- Niech pani szybko pisze.

Pełna ekscytacji, ledwo trzymając stępiony ołówek, gotowa byłam zanotować PRZEPIS na serwetce. Umowa umową, więc powiedziałam:

- W Walentynki trzeba zrobić pączki w kształcie serduszek.

Szef kuchni mruknął z zadowoleniem a spod długiego wąsa wyłonił się delikatny uśmiech.

I tak od tego czasu w Walentynki w restauracji podawane są pączki w kształcie serduszek.

Oto przepis

Przepis na pączki w kształcie serca: 

  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 14 g suchych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1  łyżka cukru waniliowego
  • 50 g roztopionego masła i przestudzonego
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 litr oleju – używamy do smażenia
  • dżem malinowy, wiśniowy, dżem różany lub masa czekoladowa z dżemem porzeczkowym
  • cukier puder do posypania lub jak kto woli polewa lukrowa.

Sposób przygotowania:

  • Żółtka i jajko ubić z cukrem na puszystą pianę- ok. 10 minut.

Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, ciepłe mleko oraz pianę jajeczną – ok. 10 minut ugniatać.

  • Dodać masło i spirytus-  ok. 5 minut ugniatać.
  • Ciasto przykryć ściereczką-  odstawić na ok. godzinę do podwojenia objętości.
  • Posypać delikatnie stolnicę mąką.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm.
  • Foremką do wykrawania w kształcie serca wycinać serduszka.
  • Serduszka- pączki przykryć ściereczką i pozostawić do drugiego wyrośnięcia – ok. 30 – 40 minut.
  • Pączki smażyć w szerokim rondlu.
  • Przygotowany tłuszcz rozgrzać na średnim gazie.
  • Smażyć pączki na złoty kolor, drewnianym patyczkiem obracać w tłuszczu.
  • Wykładać delikatnie na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Po lekkim przestudzeniu pączki nadziewać przygotowanym nadzieniem. Potrzeba do tego długiej i ostrej końcówki i rękawa cukierniczego.
  • Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego z Krakowa!

Paulina Badoń

1 of 1

Leave A Reply