WIELKANOC 2015: Mazurek Magdy Gessler – czy warto eksperymentować z klasycznymi przepisami

0

Co roku na Wielkanoc piekę mazurka. Co roku kupuję te same składniki i -pomijając losowe klęski – otrzymuje ten sam zadowalający efekt. W tym roku powiedziałam dość i postanowiłam wypróbować coś zupełnie innego. Z odpowiednim marginesem czasowym na zakalce i porażki kulinarne w postaci zwęglonych smętnych kawałków masy ciastopodobnej – postanowiłam przetestować oryginalny przepis na pomarańczowego mazurka Magdy Gessler.

Pomarańczowy mazurek nie jest bardzo prostym ciastem, ale jeśli ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w pieczeniu powinien sobie poradzić. Moja pierwsza próba absolutnie mnie zachwyciła. Smakuje całej rodzinie. Przedstawiam odrobinę zmodyfikowany metoda prób i błędów przepis na pomarańczowy mazurek Magdy Gessler:

Pomarańczowy mazurek Magdy Gessler – składniki

Składniki do przygotowania ciasta:

  • 300 g
  krupczatki
  • 100 g
 cukru
  • 200 g  masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka 
kwaśnej śmietany

Składniki do przygotowania masy:

 

Pomarańczowy mazurek Magdy Gessler – sposób przygotowania

Ciasto:

Na początku trzeba posiekać nożem mąkę z masłem i cukrem oraz dodać śmietanę i oddzielone wcześniej żółtko z jajka. Potem możemy już zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Taką kulę owijamy ścierką i odstawiamy do lodówki na 90 minut.

Następnie schłodzone ciasto rozwałkuj do wielkości blaszki oraz przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Nie zapomnijmy, by przed pieczeniem, nakłuć je widelcem.

Masa:

6 dużych pomarańczy

3 łyżeczki 
żelatyny w proszku

200 g 
cukru

pół łyżeczki 
esencji z kwiatu pomarańczy

3 łyżeczki 
żelatyny w proszku

migdały do ozdoby

Na początku pomarańcze sparz, umyj i wyciśnij z nich sok. Skórki odetnij od resztek miąższu, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w 2 litrach wody przez godzinę.

Sok zagotuj z 100 g cukru, dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ugotowane skórki odcedź i zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mielenia. Wymieszaj z sokiem z żelatyną. Dopraw do smaku cukrem i esencją z kwiatu pomarańczy.     Kiedy masa zacznie zastygać rozsmaruj ja na wystudzonym cieście długim nożem z zaokrąglonym czubkiem. Zostaw do stężenia na co najmniej dwie godziny (ważne – 1 nieudana próba i zapadające się w masę migdały:)). Na koniec ozdabiaj migdałami.

1 of 1

Leave A Reply