TŁUSTY CZWARTEK – przepis na pączki Magdy Gessler

0

12 lutego 2015 r. wypada Tłusty Czwartek, w którym to dniu, tradycyjnie już odstępujemy od diety i pozwalamy sobie na kulinarne szaleństwo. W tym roku, zamiast zostawiać ciężkie pieniądze w cukierni postanowiłyśmy same zrobić pączki. Wypróbowałyśmy w tym celu przepis Magdy Gessler. Zobaczcie, jak przyrządzić pyszne domowe pączki na Tłusty Czwartek.

Pączki Magdy Gessler – niezbędne składniki

2 kg mąki szymanowskiej

30 jaj

500 g mleka

30 g masła

2 kg cukru (lub trochę cukru pudru)

cukier waniliowy

100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

1/2 łyżeczki świeżych drożdży

100 g dowolnej konfitury lub powideł (według gustu)

Pączki Magdy Gessler – sposób przygotowania

Mleko wlewamy do garnka. Na początku dolewamy drożdże i cukier do mleka. Podgrzewamy wszystko i mieszamy, aż składniki rozpuszczą się w mleku.

Następnie wsypujemy szklankę mąki, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Z 20 jaj oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewamy mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.

Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość  możemy już wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną.  Wsypujemy 1,2 kg mąki i dokładnie mieszamy rękoma.

Wyrabiamy,  podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodajemy roztopione masło.

Wyrobione ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrobiamy ciasto rękoma.  Wyrośnięte ciasto dzielimy następnie na mniejsze porcje, formujemy  z nich ruloniki i kroimy je na małe kawałki.

Każdy z takich kawałeczków delikatnie spłaszczamy.

Na środek kładziemy małą łyżeczkę nadzienia, zawijamy brzegi i zlepiamy je. Toczymy w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układamy na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu.

Przykrywamy suchą ściereczką  i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.  W rondlu rozgrzewamy smalec do temp. 180 st. C  i smażymy pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz.

Dobrze jest odsączyć pączki z tłuszczu, za pomocą papierowego ręcznika.

Następnie gotowe pączki polewamy lukrem (lub cukrem pudrem, jeśli ktoś nie lubi lukru) i kładziemy na nich skórkę pomarańczową.

Życzymy udanego Tłustego Czwartku!

Leave A Reply