Syrop z szyszek sosny – jak zrobić?

0

Wczesne lato jest wspaniałym czasem, gdy wszystko kwitnie i rozwija się, ciesząc nas niezmiernie swoim pięknem. W tym czasie wszystkie rośliny pięknie kwitną by wydać owoce. W większości owocami tymi będziemy się cieszyć jeszcze późnym latem lub jesienią. Niestety w tym czasie, niektóre owoce nie będą już posiadały swoich wspaniałych możliwości ich przerobienia, na przykład na sok lub syrop. Jednym z takich “owoców” jest szyszka naszej rodzimej Sosny. Sosna w Polsce występuje w wielu odmianach i jest jednym z najpospolitszych naszych drzew. Szyszki sosny na syrop najlepiej jest zbierać na koniec maja i początku czerwca kiedy zawartość w nich soku jest bardzo duża, a jednocześnie są na tyle miękkie, że można je bez trudu kroić nożem. Jak zrobić syrop z szyszek sosny?

 W późniejszym okresie szyszki tracą swoje właściwości i drewnieją, stając się nie możliwymi do krojenia i nie posiadają soków. Syrop z szyszek sosny jest wspaniałym antidotum na pierwsze objawy przeziębienia lub kaszlu. Na pewno wzmocni naszą odporność pity wraz z herbatą, której doda wspaniałego leśnego aromatu lub sam bezpośrednio ze słoiczka. Można też syrop połączyć z wódką i będziemy mogli cieszyć się wspaniałą nalewką. Zawarty w syropie olejek sosnowy udrożnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Witamina C, węglowodany i sole mineralne wspomagają układ odpornościowy całego organizmu, a jednocześnie jest naturalny.

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu i cieszenia się syropem sosnowym w chłodne i zimne dni.

Potrzebujemy:

- Około 1kg czystych szyszek,

- 2 szklanki cukru, najlepiej drobnoziarnistego.

Umyte szyszki kroimy wzdłuż na pół, a następnie drobno siekamy, im drobnej posiekamy szyszki tym szybciej i więcej soku możemy uzyskać. Na dno większego słoika wsypujemy cześć cukru, tak aby zakrył dno. Następnie wkładamy pokrojone szyszki co jakiś czas przesypując je cukrem.

Na górę słoika wsypujemy pozostały cukier tak aby zakryć szyszki.

Wieczko słoika obwiązujemy czystą gazą i zabezpieczamy dociskając gumką recepturką, tak aby do środka nie dostały się muszki.

Słoik, stawiamy na oknie najlepiej w miejscu gdzie operuje słońce. Po około 4 do 5 dniach sok wraz z szyszkami przelewamy do garnka.

Następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10-15 min.  Chodzi o to, że gdy sok jest gorący łatwiej przecieka przez metalowe sito i w większej ilości możemy go pozyskać.

Kolejnym etapem jest ponowne rozgrzanie samego soku i ponowne przecedzenie przez jak najdrobniejsze sitko (może być z przelewowego expresu do kawy).

Tak uzyskany sok zagotowujemy i dodajemy cukier w ilości około 3/4 szklanki.

Gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut odparowując wodę. Uzyskany gorący syrop wlewamy do słoiczków.

1 of 1

Leave A Reply