Sylwester 2014/2015: Zdrowe przepisy na domową imprezę

0

Sylwester 2014/2015 r. już za chwilę a my powoli wpadamy w szał przygotowań. Mimo bogatej oferty imprez plenerowych, teatralnych czy wyjazdowych, duża część z nas nadal wybiera domówki. Jak kulinarnie zaskoczyć gości? Przedstawiamy Wam (sprawdzony przez redakcję) przepis na pyszną i zdrową szarlotkę z kaszy jaglanej. To ciasto, które na pewno docenią zaproszone przez nas panie, a i panowie nie powinni kręcić nosem. Życzymy smacznego.

Szarlotka z kaszy jaglanej (proporcje na formę do tarty o średnicy 30 cm)

Sylwestrowa szarlotka – składniki

1 szklanka surowej kaszy jaglanej
pół łyżeczki lukrecji (opcjonalnie)
1 jajko (opcjonalnie)
łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju kokosowego/ryżowego

6 jabłek, najlepiej szara reneta
duża garść rodzynek
200g suszonych daktyli
płatki migdałowe
sok z cytryny
szczypta soli
cynamon (ilość wedle uznania)
garść wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Sylwestrowa szarlotka – sposób przygotowania

Ciasto
Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie w proporcji 2:1 (przepis tutaj).
Do wody można dodać lukrecję, aby kasza miała słodki smak (opcjonalnie – dla mnie słodzony spód ciasta jest zbyt słodki)
Kaszę można rozgotować, dodając dodatkową wodę, gdy pierwsza wyparuje, będzie łatwiej blendować.
Odstawić do ostygnięcia.
Zimną/letnią kaszę rozdrobnić blenderem na jednolita masę. Dodać mąkę kukurydzianą, opcjonalnie jajko, olej, wymieszać.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem formę do ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiec przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć i wylać na ciasto masę jabłkową.

Masa jabłkowa

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do garnka, wlać odrobinę wody, dodać rodzynki, daktyle i dusić pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) aż jabłka “rozsypią się” i staną się miękkie. Zestawić z ognia, dodać cynamon, sok z połowy cytryny, wymieszać, nie przykrywać, zostawić do przestygnięcia.

Na podpieczone ciasto wylać masę jabłkową, posypać płatkami migdałowymi, piec kolejne 30 minut.
Wystawić z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Można kroić po ok. 15 minutach od wyjęcia z piekarnika. Wcześniej spód rozpada się.
Według redakcji najsmaczniejsze jest ciasto ciepłe, ale nie gorące.

Aleksandra Baran

Leave A Reply