Kuchenne wariacje soWoman: Banany warzywne – plantany – odkrycie kuchenne soWoman.pl

1

Każdy z nas zna banany. Są smaczne i zdrowe. Jednak nie każdy zna plantany, czyli banany warzywne.

Banany warzywne to ten sam gatunek co banany, które kupujemy w sklepie. Są jednak większe, mają twardszą skórkę, trudną do obrania, w kolorach od zielonej, przez żółtą, aż do czarnej, czyli tak jak popularne banany. Ich miąższ wygląda tak samo jak bananowy, jednak gdy spróbujemy plantana na surowo, smak który poczujemy będzie raczej smakiem surowych ziemniaków niż popularnego owocu. Im bardziej dojrzały owoc, tym bardziej przypomina w smaku banana.

W języku angielskim warzywo to  plantain (w odróżnieniu od słowa banana). W krajach hiszpańskojęzycznych to plátano. W języku polskim czasem można się spotkać z błędnym określeniem “platan” – tak nazywa się drzewo z korą, która odpada i liśćmi przypominającymi liście klonu. Poprawna nazwa toplantan, czyli spolszczenie angielskiej nazwy.

Źródło: archiwum własne autora

Źródło: archiwum własne autora

Różne kuchnie – różne smaki. Proponuję przygotowanie plantanów w zależności od tego jak bardzo są one dojrzałe.

I tak: niedojrzałe plantany (plátano verde) są twarde i bez smaku, dlatego koniecznie powinno poddać je obróbce termicznej. Można smażyć, gotować, piec, przygotowywać purée. Dodajemy do mięs i ostrych sosów.

Dojrzałe plantany są słodkie, mają bananowy smak, nazywają się maduros, czyli dojrzałe. Lepiej łączą się wg opinii większości kucharzy, ze słodkimi smakami niż ostrymi. Najczęściej podajemy je smażone lub pieczone. Najsmaczniejsze są, gdy skórka jest niemal całkowicie czarna – łatwo się wtedy obiera, miąższ jest bardzo słodki, ma atrakcyjny żółto-pomarańczowy i intensywny aromat. Robimy z nich pyszne desery.

Nie nadają się do jedzenia na surowo!

Najlepiej kupić twardego plantana i pozwolić mu spokojnie dojrzeć na szafce w kuchni.

I tak też zrobiłam. Pozwoliłam sobie też  na eksperyment kulinarny. Przygotowałam słodko-ostro-słoną wersję plantana. Wynik doskonały, a przepis następujący:

Słodkie plantany Poli

Do przygotowania potrzebne są:

1-2 plantany

sól

pieprz

ostra papryka w proszku

olej do smażenia

dżem pomidorowy

Plantany obieramy ze skórki. Kroimy w talarki 1-2 centymetrowej grubości.

Źródło: archiwum własne autora

Źródło: archiwum własne autora

Krążki przyprawiamy najpierw solą, pieprzem, potem ostrą papryką- nie przesadzamy z przyprawami. W zależności od gustu możemy zaostrzyć smak, dodając więcej ostrej papryki.

Źródło: archiwum własne autora

Źródło: archiwum własne autora

Plantany układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy tak, by zrobiły się złociste, a nawet lekko zbrązowiały. Uważajmy, żeby nie smażyć zbyt długo, gdyż mogą się rozpaść na patelni.

Podajemy ze słodkim dżemem z pomidorów jako coś słodkiego na śniadanie lub jako deser.

Źródło: archiwum własne autora

Źródło: archiwum własne autora

 

Źródło: archiwum własne autora

Źródło: archiwum własne autora

Czas przygotowania: 10-15 minut.
Smacznego!

Discussion1 komentarz

Leave A Reply