Kostka rosołowa… zabójca Twojej zupy

0

Rosół to zdrowe danie, które jest podstawą polskiej kuchni. Niestety, ostatnio zapanowała moda na kostki rosołowe, które mają dodać tej zupie smaku. Zanim zrezygnujemy z krojenia warzyw i dodawania przypraw, sprawdźmy, jaki jest ich skład.

Kostki rosołowe dodają smaku zupom, ale jakim kosztem? Uważnie sprawdzaj etykietę, zanim je kupisz.

Glutaminian sodu

To naturalnie występujący aminokwas, który jest również syntezowany chemicznie. Wydobywa i wzmacnia smak wszystkich produktów spożywczych. Dowiedziono jednak, że ten składnik niekorzystnie działa na naszą zdolność uczenia się i koncentrację.

Inozyndian disodowy (E631)

Organiczny związek chemiczny, który wzmacnia smak wielu potraw. Zaliczany jest do substancji nieszkodliwych, lecz nie powinny go spożywać osoby z kamica nerkową oraz dzieci poniżej 12. tygodnia życia.

Maltodekstryna

Dekstryn, który należy do grupy węglowodanów złożonych, zbudowanych z pochodnych cukrów prostych. Ma właściwości zagęszczające i wypełniające. Nie ma dowodów na jej szkodliwe działanie na nasze zdrowie.

Karmel amoniakalny

Syntetyczny, brązowy barwnik spożywczy, modyfikowany chemicznie. Otrzymuje się go w wyniku podgrzewania cukrów w obecności związków amoniaku. Jest posądzamy o powodowanie nadpobudliwości. Ma również niekorzystny wpływ na płodność.

Tłuszcze trans

Podnoszą poziom złego cholesterolu, zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca.

Leave A Reply