Fast Good Food: Penne Pasta by Maykovsky.

0

Wiadomym jest powszechnie, że najlepszymi kucharzami na świecie są oczywiście mężczyźni. Lecz nie można nic w tej kwestii ująć kobietom, które gotują równie wspaniałe potrawy.

Z moich doświadczeń wynika jednak informacja dlaczego to mężczyźni są lepszymi kucharzami,  a mianowicie kobiety uwielbiają kiedy mężczyźni dla nich gotują i dlatego nas chwalą. Oczywiście nie ma nic bardziej przyjemnego i ujmującego jak stworzenie wspaniałego posiłku, który możemy wspólnie z ukochaną kobietą lub mężczyzną spożyć. Blask świec i smak dobrego wina zdecydowanie może poprawić smak potraw, które nie zawsze oddadzą kunszt domorosłego kucharza. I w tym właśnie kryje się urok takiego gotowania. Nie wszyscy oczywiście skończyliśmy szkoły kucharskie, albo mamy naturalny dar ugotowania  wspaniałej “zupy na gwoździu”, lecz wszyscy staramy się gotować jak najlepiej umiemy. Postanowiłem wykorzystać to miejsce do tego, aby wymieniać się przepisami na szybkie potrawy jakie gotujemy w swoich domach. Nie muszą to być wspaniałe, wymagające kilku godzinnych przygotowań cuda kulinarne, a faktycznie gotowane w domowych zaciszach potrawy, niejednokrotnie ze swoimi bardzo dziwnymi składnikami. Ale uwaga nie zaliczam do potraw gotowanych w domach tzw. zupek chińskich nawet z najlepszymi dodatkami, ponieważ nie wymagają one gotowania tylko zalania gorącą wodą.

Rozpoczynając ten cykl chciałbym podzielić się z Wami potrawą, którą bardzo lubię.

Jej czas przygotowania wynosi około 15 min. włącznie jej podaniem, a smakuje wybornie.

Potrzebne składniki :

- makaron Penne

- śmietana Piątnica 18%

- ser z niebieską pleśnią 10÷20dkg

- biały pieprz i sól do smaku

-smaku zielona pietruszka

Wykonanie:

Makaron wstawiamy w osolonej wodzie i gotujemy w zależności od upodobań co do twardości, ale nie trwa to więcej niż 10 min.

W tym czasie, gdy gotuje się makaron w drugim małym garnku roztapiamy w śmietanie wcześniej podzielony na małe kawałki ser, dodając do smaku pieprz, najlepiej świeżo mielony- ma wspaniały aromat, oraz odrobinę soli oczywiście najlepiej morskiej.

UWAGA!  Sos może przywrzeć do spodu saganka wiec należy często mieszać, gotując na małym ogniu.

Przed podaniem natkę pietruszki siekamy, albo też możemy w ręku porwać. Porwaną na kawałki, i ile mamy chęć, wrzucamy do sosu. Tak przygotowanym sosem polewany wcześniej odcedzony i rozłożony na talerzach makaron.

Sos nie powinien być zbyt gęsty wtedy lepiej wypełnia wszystkie miejsca w makaronie.

Smacznego!

Zdzisław Majkowski 

Leave A Reply