Fast Good Food: Deser Tajski – deser na każdą okazję.

0

Dzisiaj chciałbym zaprosić Was do kuchni Tajskiej, aby przyrządzić jeden z wielu smacznych deserów.

Chciałbym też serdecznie podziękować Pani Darii Ładocha, wspaniałej kobiecie, kucharzowi i pedagogowi, autorce książek o gotowaniu, dzięki której mogłem w jej pracowni uczyć się gotowania po Tajsku. Oczywiście daleko mi do Pani Darii umiejętności, lecz chciałbym podzielić się z naszymi czytelnikami przepisem na smaczny deser.

Deser jest prosty w przygotowaniu, nie potrzeba do niego wymyślnych produktów, a jednocześnie jest szybki w wykonaniu. Przygotowanie z podaniem to około 12 do 15 minut.

Potrzebne składniki:

- mleko kokosowe, lub śmietanka /około 400-500ml/

- banan albo 2 banany

- szczypta cynamonu

- otarta skórka z limonki

- sól około 1/4 łyżeczki

- cukier najlepiej palmowy, może być trzcinowy 1/4 łyżki

- owoc Dragon lub Mango

Przygotowanie:

Do małego saganka, rondelka wlewamy mleko lub śmietankę kokosową i podgrzewany do zagotowania.

Jeżeli zacznie się rozwarstwiać należy zamieszać. W międzyczasie obieramy banana kroimy wzdłuż na pół, a następnie na sześć części. Owoce Dragon lub Mango, dojrzałe,   około 1/4 kroimy w niewielkie paski lub siekamy.

Gdy tylko zagotuje się, do naczynia wkładamy pokrojone kawałki banana, sól, cukier. Podgrzewamy  aż banany staną się miękkie, należy uważać aby ich nie rozgotować. Powinny lekko zwisać z łyżki.

Do szklaneczek lub miseczek na dno wkładamy pokrojone wcześniej owoce, wlewamy gorące mleko z kawałkami bananów. Posypujemy cynamonem i otartą skórką limonki.

Deser najlepiej smakuje gorący lub bardzo ciepły.

Życzę  smacznego.

Leave A Reply