Buraczki w odsłonach

0

Cóż czy chcemy czy też nie chcemy nadchodzi wiosna, a wraz z nią grządki pełne smakowitych warzyw. Dziś jednak chciałbym poświęcić jeszcze chwilkę jednemu ze wspaniałych warzyw, a mianowicie burakowi.

Burak jet takim warzywem, które możemy przerabiać na wiele sposobów i może ono stanowić  potrawę, jak również dodatek i składnik innych smacznych potraw oraz jako dodatek do dodatków- do chrzanu. Nie o to jednak będzie dzisiaj naszym tematem. Chciałem pokazać jak zrobić buraczki inaczej, a mianowicie na słodko.

Potrzebne nam będą oczywiście buraki w ilości 4 sztuki na jedną potrawę.

Oczywiście buraki gotujemy i czekamy aż ostygną, chyba że komuś się bardzo śpieszy.

W zależności od tego w jakiej odsłonie będziemy je przygotowywać potrzebne będą:

Wersja nr 1

- masło 1 łyżka stołowa

- miód 1 łyżka stołowa

- 1/2 cytryny

- natka pietruszki

Wersja nr 2

- masło 1 łyżka stołowa

- cukier trzcinowy brązowy z dużą zawartością melasy 1 i 1/2 łyżki stołowej

- 1/3 łyżeczki do cherbaty kwasku cytrynowego

- natka pietruszki

Ugotowane buraczki obieramy i, w zależności od naszego upodobania, kroimy w talarki lub małe, ćwiartki co zrobiłem ja.

Na patelni rozgrzewamy masło, a po jego roztopieniu dodajemy w zależności miód lub cukier trzcinowy.

Osobiście lubię miód gryczany i taki dodaję, a co do cukru to stosuje taki, który nie jest w formie sypkiej , kupowany jest przeze mnie w paczkach 0,5kg i ma wyjątkowy smak melasy.

Gdy te składniki już się roztopią wrzucamy buraczki i na dużym ogniu ciągle mieszając doprowadzamy do zredukowania powstałego sosu. W międzyczasie dodajemy sok z cytryny, bez pestek, lub kwasek cytrynowy. W powstałym na patelni soku otaczamy buraczki do czssu gdy sos już właściwie będzie dosyć gesty.

20160910_181344

Należy uważać by soku tego za dużo nie wypić jest naprawdę wspaniały w smaku. Taka kompozycja może stanowić samodzielne danie lub być wyśmienitym dodatkiem do obiadu.

Życzę smacznego

Leave A Reply