Sok z selera naciowego to dietetyczny hit ostatnich miesięcy. Zachwycają się nim dietetycy, a niektóre hollywoodzkie gwiazdy, jak Gwyneth Paltrow czy Sylwester Stallone, nie wyobrażają sobie poranka bez szklanki świeżo wyciśniętego soku z selera i jabłka. Sprawdź, na co pomaga sok z selera naciowego i jak przyrządzić ten magiczny napój.
Sok z selera naciowego — skąd ten trend?
Twórcą i popularyzatorem trendu spożywania soku z selera naciowego jest Anthony Williams, który w swojej książce Celery Juice: The most powerful medicine of our time. Healing millions worldwide twierdzi, że jest to cudowne remedium na wszystko. Williams zaleca wypijanie pół litra soku na czczo, na 15-30 minut przed pierwszym posiłkiem. Za najbardziej wartościowy uważa sok bez dodatku innych warzyw, uznając, że ich wartości odżywcze mogą hamować wchłanianie składników z selera. Napój szybko stał się ulubieńcem gwiazd Hollywood. Eksperci utrzymują jednak, że nie zostały przedstawione naukowe badania na poparcie tej tezy. Nie mniej sok z selera naciowego włączony do diety z pewnością może przynieść wiele korzyści.
Na co pomaga sok z selera naciowego?
Osoby, które regularnie piją sok z selera naciowego, twierdzą, że kondycja ich włosów oraz skóry uległa znacznej poprawie. Ponadto wskazują na poprawę perystaltyki jelit oraz pozbycie się problemów ze wzdęciami i wypróżnianiem się.
Seler naciowy, oprócz wysokiej zwartości błonnika, zawiera dużą ilość flawonoidów, witaminę C, żelazo i cynk, co poprawia ogólną odporność organizmu. To sprawia, że sok z selera naciowego ma działanie przeciwzapalne i łagodzi objawy wielu chorób przewlekłych np. cukrzycę, łuszczycę czy boreliozę.
Picie świeżo wyciśniętego soku z selera zaleca się osobom z problemami sercowo-naczyniowymi, ponieważ stabilizuje ciśnienie krwi. Taki koktajl oczyszcza również organizm z toksyn, ponieważ jego niska kaloryczność (5-7 kcal.) oraz duża zawartość wody, wspierają i pobudzają organizm do trawienia. Sok z selera naciowego przyspiesza metabolizm, dlatego poprawie ulega nie tylko samopoczucie, ale także sylwetka.
Jak przyrządzić sok z selera — PRZEPIS
Sok z selera należy przyrządzać ze świeżych warzyw, najlepiej tuż przed podaniem. Wtedy zawiera najwięcej cennych dla naszego zdrowia związków i minerałów. Napój należy wypić na czczo, na 15-30 minut przed pierwszym posiłkiem.
Jak przyrządzić sok z selera? Przepisów jest kilka, ale najprostszy wykonuje się z 5-6 łodyg selera naciowego oraz 1-2 jabłek. Na wstępie oba składniki należy starannie umyć.
Następnie od selera należy oddzielić końcówki, jabłko zaś obrać ze skórki. W dalszej kolejności seler i jabłko należy pokroić w drobną kostkę i wrzucić do sokowirówki. Po chwili sok jest gotowy do spożycia. Zamiast sokowirówki można użyć blendera, chociaż uzyskany smak będzie się nieco różnić.
W razie potrzeby sok z selera można odcedzić przez sitko, a także rozrzedzić wodą. Jego smak można wzbogacić, dodając do niego marchew, cytrynę lub ananas.