Mąka z cieciorki – do czego można ją wykorzystać?

Zastosowanie mąki z ciecierzycy, określanej także jako mąka besan czy mąka groszkowa, jest naprawdę szerokie. I chociaż niekoniecznie w stu procentach odpowiada ono zastosowaniu mąki pszennej, to jednak mąka z cieciorki znajduje coraz większe grono swoich fanów, zarówno tych spod znaku wegan i wegetarian, jak i smakoszy, którzy po prostu lubią kulinarne eksperymenty i cenią sobie produkty odżywcze i prozdrowotne. Do czego mąka z ciecierzycy się nadaje i dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Mąka z ciecierzycy wartości odżywcze

Jedna z największych zalet, jakimi charakteryzuje się mąka z cieciorki, to jej wartościowy skład odżywczy. Przy czym warto zaznaczyć na samym początku, że mamy do czynienia z mąką zrobioną z ciecierzycy – rośliny strączkowej, która jest bezglutenowa i na dodatek ma niski indeks glikemiczny. W połączeniu z dużą zawartością białka sprawia to, że jest ona doskonałym produktem dla osób wrażliwych na gluten, diabetyków czy cierpiących na insulinooporność.

Co ważne, mąka z cieciorki zawiera również szereg witamin i mikro oraz makroelementów, takich jak witamina C, A i K, witaminy z grupy B, potas, wapń cynk, żelazo, kwas foliowy i wielu innych. Dzięki temu jest ona ceniona także przez wegan i wegetarian oraz wszystkich, którym po prostu leży na sercu własne zdrowie i dobra forma. Pomaga ona bowiem w utrzymaniu prawidłowej wagi, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i wspiera odporność naszego organizmu. Skoro już wiemy, dlaczego warto włączyć ją do diety, to sprawdźmy, do czego dokładnie można wykorzystać mąkę z cieciorki?

Do czego mąka z ciecierzycy?

Mąka z ciecierzycy nie jest stuprocentowym zamiennikiem mąki pszennej, ponieważ nie nadaje się do lekkich wypieków. Można jednak upiec z niej pyszne hinduskie ciasteczka laddu oraz przyrządzić inne specjały hinduskiej kuchni, do których należy bonda (pączki ziemniaczane) czy pakora (kawałki warzyw zanurzone w cieście i smażone na głębokim oleju). Ponadto mąka z cieciorki znajduje zastosowanie przy przyrządzaniu falafeli, burgerów wegetariańskich, naleśników czy spodów do pizzy.

W kuchni wegańskiej mąka z cieciorki zmieszana z odpowiednią ilością wody jest zamiennikiem jajek, ponieważ stanowi idealne spoiwo dla potraw. Można ją stosować także do zagęszczania zup i sosów oraz jako panierkę do kotletów czy ryb. Przy czym mąkę z cieciorki można traktować jako dodatek i mieszać ją z innymi mąkami, co jeszcze bardziej rozszerza możliwość jej zastosowania w różnego rodzaju wypiekach typu chleby i ciasta.

Tagged with: