Kurkuma nadmiar – pamiętaj, co za dużo to niezdrowo!

Kurkuma jest już znana od tysięcy lat w Azji jako środek leczniczy oraz przyprawa. Kurkuma jest także bardzo popularna u naszych zachodnich sąsiadów. Jednak nie należy jej nadużywać. Kurkuma nadmiar może być szkodliwa.

Kurkuma może się okazać pomocna

Kurkuma dostępna jest w bardzo wielu sklepach spożywczych u naszych zachodnich sąsiadów jako składnik w mieszance curry, jako świeży korzeń czy też w postaci sproszkowanej. Jednak należy ją spożywać w ilościach raczej ograniczonych, nawet jeśli udowodniono, że ma jednak lecznicze działanie.

Kurkuma stosowana jest jako remedium w przypadku stanów zapalnych reumatycznych, gojenia ran, chorób oczu czy też łagodzenia bólu. Lista właściwości dobroczynnych jest niezmiernie długa. Działanie rozkurczowe wchodzącej w skład kurkuminy w przypadku żołądkowych dolegliwości oraz jelitowych uznane zostało przez Światową Organizację Zdrowia.

Kurkuma może być szkodliwa

Kurkuma nadmiar powodować może takowe dolegliwości jak nudności, ból żołądka czy też biegunkę. W kuchennych zastosowaniach ilość kurkuminy użytej przekraczać nie powinna zalecanej przez EFSA dziennej maksymalnej dozy, która wynosi trzy miligramy kurkuminy na jeden kilogram wagi ciała. Musimy pamiętać, że kurkuma wchodzi w skład niezwykle popularnego curry. Poza tym, zastępuje świetnie bardzo drogi szafran oraz współgra doskonale z rybami, owocami morza oraz także drobiem.

Wiele instytucji ostrzega również przed suplementami diety, które zawierają kurkuminę. W odróżnieniu od lekarstw, same suplementy diety się służą zapobieganiu czy też złagodzeniu chorobowych objawów, ponieważ brakuje dowodów na oddziaływanie. Z tego właśnie względu reklamy, które sugerują wpływ leczniczy suplementów diety, generalnie są niepoważne oraz zakazane.

Bardzo podobnie jak w przypadku innych preparatów podobnych zaleca się je stosować jedynie po porozumieniu się uprzednim z lekarzem. Specjalista określić powinien czas ich stosowania oraz ilość właściwą, jak także zwrócić uwagę na wszelkie interakcje tychże substancji z lekarstwami.

Warto się ograniczyć do używania kurkumy w kuchni. Naprawdę jest dodawana do wielu przepisów. Potrafi całkowicie odmienić smak dania. Skoro już się przekonaliśmy, że kurkuma rzeczywiście może się okazać szkodliwa w nadmiarze, to musimy być czujni. Jako osoba głównie gotująca w naszym domu musimy mieć to na uwadze. Czasami jak widać nawet przesadzenie z niepozorną przyprawą może skończyć się źle. O nic takiego byśmy kurkumy nie posądzali, a jednak. Musimy uważać.