Jakie właściwości lecznicze posiada czarnuszka siewna?

Czarnuszka siewna, nazywana również czarnym kminkiem, to roślina o niezliczonych dobrodziejstwach. Doskonale sprawdza się w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie właściwości lecznicze posiada czarnuszka siewna, czytaj dalej.

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna, a właściwie jej czarne ziarenka o intensywnym smaku i zapachu, wykazują wiele korzystnych właściwości. Są bogate m.in. w alkaloidy, flawonoidy, steroidy (np. fitosterol) oraz olejki eteryczne, a także dostarczają witamin i soli mineralnych (witaminy E, wapnia, cynku, miedzi, potasu, żelaza).

Jako surowce do spożycia stosuje się wyciąg z czarnuszki, świeżo zmielone ziarna oraz olej z czarnuszki, który bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (około 1% omega-3, 58% omega-6 i 25% omega-9).

Czarnuszka siewna — właściwości lecznicze

  • Czarnuszka reguluje działanie układu odpornościowego.

Stosowanie czarnuszki wzmacnia odporność — szczególnie w okresie jesienno-zimowym, a także łagodzi objawy niektóre choroby, które powodowane są przez nadmierną aktywność układu odpornościowego, m.in. alergie, alergiczny nieżyt nosa czy astmę.

  • Czarnuszka wspomaga leczenie cukrzycy.

Stosowanie czarnuszki wspomaga leczenie cukrzycy poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego, wspieranie regeneracji komórek beta trzustki, ograniczenie wchłaniania glukozy w jelitach, zwiększanie produkcji insuliny oraz usprawnianie metabolizmu glukozy.

  • Czarnuszka na bakterie, pasożyty, grzyby i wirusy.

Czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk, a jej stosowanie hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo — mobilizuje organizm do walki z intruzem. Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo np. przeciwko tasiemcom.

  • Czarnuszka na żołądek i wątrobę.

Zawarte w nasionkach czarnuszki związki chemiczne działają ochronnie na żołądek, ponieważ powlekają go warstwą osłonową. Oprócz tego czarnuszka wspomaga odbudowę wątroby i trzustki, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie.

  • Inne zastosowania czarnuszki.

Czarnuszka wykazuje działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Spożywanie jej nasion,a także oleju z czarnuszki może również pomagać obniżać ciśnienie krwi oraz poziom „złego” cholesterolu LDL. Olej z czarnuszki posiada także właściwości przeciwalergiczne dlatego zaleca się go alergikom.

Czarnuszka siewna — jak stosować?

Czarnuszka siewna ma bardzo intensywny smak i aromat, który nie każdemu może odpowiadać. Dlatego na początek warto zacząć od małych porcji, aby przyzwyczaić organizm do jej smaku. Przed spożyciem nasiona można ugotować lub wyprażyć na patelni, a następnie zmielić i potraktować jako przyprawę do posiłków, np. do chleba, past, gulaszów, sałatek, sosów, zup, pieczonych mięs, dań jednogarnkowych oraz warzyw. Osoby, które powinny unikać ostrych przypraw mogą stosować zmieloną czarnuszkę zamiast pieprzu.

Warto również wypróbować olej z czarnuszki. Można go dodawać do sosów typu vinegret, a także spożywać samodzielnie. Do złagodzenia jego ostrego i intensywnego smaku można go podać z miodem lub sokiem z cytryny.

Olej z czarnuszki można również wcierać we włosy i skórę. Świetnie sprawdzi się w leczeniu chorób alergicznych skóry, neurodermatoz oraz grzybic. Można stosować go także do oczyszczania twarzy.